8
Jan

Top 22 Interview Questions for SEO with Answers 2018

Lets go through with this post and prepare yourself for an Interview for the post of Search Engine Optimizer.

Very Simple and Common Questions asked for SEO Interview with their Answers

 

Q1- Define full form of SEO?

Ans- SEO stands for Search Engine Optimization.

 

Q2- Define SEO?

Ans- In laymen’s term, SEO is basically a process in which we make our website/s as per google webmasters guidelines. And rank our website in SERP (Search Engine Result Page) organically to get traffic / visitors on your website.

 

Q3- What All Metatags do you use for One-Page SEO?

Ans – There are so many meta tags which can be used but we use very popular tags such as – Meta Title, Description, Keywords, Language and ALT tag for images.

 

Q4- Can Google Bot read contents on the images linked to your website?

Ans – No, Google bot cannot read image contents, although we use ALT tags on images to help search engine to better understand the object.

 

Q5- Describe outbound link?

Ans- Any type of link that is linked to another website or web page is termed as an outbound link.

 

Q6- Difference between on page and off page optimization?

Ans- On page optimization is served to optimize the site through page coding. Whereas, off page optimization is not regulated by page coding. we do off page activity to create back-links.

 

Q7- What is Search Engine Submission?

Ans- Search engine Submission is the finest process of caching and indexing a website. This process is not used for backlink creation. It is applied to a fresh and new website or new webpage.

 

Q8- What types of off-page activities do you do? 

Ans- I do these following off page activities:-

  1. Forum Posting
  2. Guest Posting
  3. Comment Posting
  4. Social Bookmarking
  5. Article Submission
  6. Classified Submission
  7. Web 2.0 Submission
  8. Directory Submission (Old School Method)
  9. Blog Creation and posting
  10. Question and Answers (on community sites)
  11. Videos Submission
  12. PDF / PPT Submission
  13. Image Submission
  14. Infographics Submission

 

Q9- What is Forum Posting? 

Ans- Forum posting is kind of question-answer discussion. Forum websites offer discussion flair of the webmaster who is interested to post question and answers. In this process of discussion, you can discover one or more than one signature link from forum websites.

 

Q10- Define Classified Submission?

Ans- Classified submission is a significant way to publish the ads for product and services. It helps to increase the profits and referral traffic as well as backlinks. Fundamentally classified websites are not used for backlink because the time of classified post is maximum 90 days.

 

Q11- What is page rank?

Ans- For every web page, Google provides a rank according to its algorithm. This is acknowledged as Page Rank. Page Rank (PR) varies from 0 to 10 where 0 is lowest and 10 is the highest rank. This term was introduced by the founder of Google (Larry Page)

 

Q12- Define keyword density?

Ans- SEO keywords are actually words and phrases in the web content that make it probable for people to find a site via search engines.

 

Q13- What is Image Submission?

Ans- Image submission is also know as a part of SMO. It offers the quality backlink for websites and currently, this process is active in the market for link building and referral traffic.

 

 

Q14- What is a robot.txt file?

Ans- It is basically used by websites to communicate with web crawlers and supplementary web robots.

 

Q15- Define RSS Submission?

Ans- RSS submission is performed to increase the direct traffic.

 

Q16- What is deep link?

Ans- Deep link is just another hyper link of any website except its home page. Which is also called inner page.

 

Q17- What is Articles Submission?

Ans- Article submission is used to create a brand in the market and generates bulk referral traffic. It is also used for backlink generation so as to push ranking in search engine. This process is also called content marketing.

 

Q18- Describe Googlebot?

Ans- It is a type of software that is used by the Google as a search bot to index a webpage.

 

Q19- Define SEO friendly URL? 

Ans- SEO-friendly URLs basically means having proper length and file structure.

 

Q20- What is a Landing Page?

Ans- It is a web page which serves up as the entry point for a website or a particular section of a website.

 

Q21- Describe Bounce rate?

Ans- It depicts the percentage of visitors to a particular website who find the way from the site after viewing only one page.

Question 22- What is Domain Authority

Answer- Read this post to know about – What is Domain Authority

SEO

Tags: ,